Ieder jaar weer doen miljoenen moslims er aan mee: de Ramadan. De heilige maand waarin de Quran is geopenbaard. Wat is de achterliggende gedachte van dit vasten en is het alleen iets dat goed is voor jouw lichaam? In dit artikel wordt uitgelegd wat er gebeurd met je lichaam tijdens het vasten. Vasten is niet iets nieuws. Eeuwen geleden hebben mensen al gevast. Maar wat zijn de belangrijkste redenen en wat zijn de voordelen en de nadelen?
Wat zijn de beweegredenen?
De moslims (letterlijk vertaald: degenen die zich overgeven aan de wil van God) vasten ieder jaar in de ‘Arabische’ maand Ramadan. Zij vasten om het lichaam en voornamelijk de ziel te reinigen. Zo’n 1.7 miljard mensen zijn moslim en een groot aantal daarvan doet mee aan de Ramadan. Maar wat is de voornaamste reden? Het lichaam wordt gereinigd, nieuwe cellen worden aangemaakt en ziekten worden aangepakt. Maar dit is slechts een bijkomend voordeel. Het voornaamste doel is om een beter bewustzijn van God te ontwikkelen (ook wel Taqwa genoemd). En uiteindelijk om dankbaar te zijn wat we allemaal hebben gekregen.
Gezondheid
Vasten heeft ook een zeer groot positief effect op de gezondheid van de mens. Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen willen afvallen door middel van vasten, maar ook mensen die detoxprogramma’s volgen. Mensen die terminaal ziek zijn proberen het ook wel eens en het blijkt dat het een positief effect heeft op de vermindering van pijn. De wetenschap toont aan dat vasten zeer belangrijke positieve voordelen heeft op ons lichaam (bron: Scientias).
Vasten is gratis en zeer effectief integendeel tot zeer veel medicatie die je alleen maar afhankelijk maken. De medicijnindustrie doet er alles aan om zoveel mogelijk geld te verdienen en wil juist daarom dat je pillen blijft slikken. Daarom wordt er geen enkel vak gegeven over voeding bij geneeskunde. Terwijl voeding wel de basis is van onze gezondheid. Je kunt niet verwachten dat als je constant junkfood maar ook bewerkt voedsel in de supermarkt koopt je een gezond leven zult leiden. Bekijk ook het filmpje hieronder van Dokter Maheda Saeed die ook een aantal boeken heeft geschreven.
Uit deze video kun je opmaken dat het heel vreemd is dat doktors in opleiding geen enkel vak krijgen over gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Terwijl dat wel de basis is voor een gezond leven. Voorkomen is BETER dan genezen!
Wat gebeurt er allemaal in je lichaam tijdens het vasten?
Tijdens het vasten zal je lichaam bezig zijn met het verwijderen van verschillende giftige stoffen. Beschadigde weefsel wordt vernieuwd en uit verschillende onderzoeken blijkt dat het lichaam zichzelf kan resetten zodat VET wordt omgezet in energie. Waneer ons lichaam vet verbrandt in plaats van suiker kan de kans op welbekende chronische ziektes waaronder diabetes en hart en vaatziekten sterk afnemen.
In deze studie van Intermountain Medical Center Heart Institute in 2008 wordt aangetoond dat mensen die regelmatig vasten een lager risico hebben op hart- en vaatziektes en diabetes. Vasten kan het niveau van cholestrol triglyceriden en glucose doen afnemen. Uit onderzoek blijkt ook dat pre-diabetische mensen die meedoen aan vasten na 6 weken het cholesterol gehalte met 12 procent is gedaald. Ook triglyceride en het glucoseniveau zal op langere termijn dalen. Triglyceride is een bepaald soort vet in je bloed en belangrijke indicator als het gaat om de gezondheid van je stofwisseling. Een hoog niveau triglyceride betekent dat ons lichaam voedsel niet makkelijk kan omzetten in energie. Dat geldt ook voor glucose oftewel bloedsuiker.
Stamcell regeneration!
Wat erg mooi is om te zien is dat stamcellen regenereren. Onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Cell Stem Cell toont aan dat twee tot vier dagen vasten al kan zorgen dat ons lichaam het immuunsysteem vernieuwt! Oude stamcellen zullen sterven en nieuwe geproduceerd worden die zorgen voor nieuwere en gezondere cellen. In de tijd dat de Islam (en ook voor de Islam) werd geopenbaard waren de gezondheidsvoordelen niet bekend van vasten.
Maar! Het houdt niet op. Ook voor onze hersenen is vasten erg goed. Uit onderzoek van het Nationale Institue on Aging blijkt dat 2 maal vasten per week het risico op Parkinson en de ziekte van Alzheimer zou kunnen verlagen. Ook tijdens het vasten maken de hersenen nieuwe hersencellen aan.
Intermitterende vasten.
Onderzoek toont aan dat het goed is om intermitterend te vasten. Hierdoor zal de levensverwachting van de vastende vergroot worden. Ook dit is in overeenstemming met de lering van de Islam. De Islam verplicht de moslim te vasten in de Ramadan (met uitzondering tot de zwangere vrouwen, reizende mensen etc.) maar raadt ook zeker aan om ook na de Ramadan af en toe te vasten. Wat wel iets is om op te letten is dat we bij het verbreken van het vasten niet ongezonde voedsel en niet te veel voedsel consumeren.