Supermarkten gebruiken psychologie om jou te verleiden. In de plattegrond van jouw supermarkt zie je meestal dezelfde patroon(zie afbeelding). Je komt binnen en je ziet meteen het belangrijkste voedingssoort: groente en fruit. Dit geeft ook meteen een goed gevoel ‘dit is voeding, wat een goede winkel zeg’.
Eet alleen iets wat je overgroot moeder zou herkennen als voeding
Fruit en groente
Fruit en groente is gezond en lekker, misschien niet biologisch maar wel puur en onbewerkt. Onder het motto ‘eet alleen iets wat je overgroot moeder zou herkennen als voeding!’ Dat zou eigenlijk voldoende zijn en dan direct naar de kassa. Maar dat gaat meestal niet. (afgesloten! zie afbeelding) Je moet eerst langs de paden en daar zie je producten op ooghoogte (daarop zit de meeste winstmarge). Dit is een meesterlijke strategie. Supermarkten hebben verschillende psychologische strategieën om hun klanten tot de aankoop van meerdere producten te verleiden.
Broodgeur
En dan de verse broodgeur die je tegemoet komt zodat je reukorganen op hol slaan en waardoor je trek krijgt. En bij de kassa een schreeuwende chocoladerepen. Jouw portemonnee inhoud moet in hun kassa, en jij mag naar huis met een kar vol fabrieksvoeding, trap er niet in! Loop eens goed rond en bekijk alles hoe het strategisch in elkaar zit. Je zult versteld staan.
Een gezonde winkelroute
Een gezonde winkelroute is de fruit en groente afdeling, de kaasafdeling zoals geitenkaas. De paden van drinken overslaan. Drank in een pak of fles is zonde voor je geld. Zelfs jus d’orange! Als je verse jus d’orange maakt is hij 3 dagen houdbaar, maar uit een pak vier weken? Hoe dan? Echt ik lees wel eens de ingrediënten van allerlei soorten drinkpakken. Water is dan echt een beter alternatief of water met honing.
Andere paden
De pad van snoep en koek gewoon overslaan, behalve dan pure chocolade hoger dan 85 procent. De paden van blik en pak voeding gewoon overslaan. En lees de ingrediënten. Als je een ingrediënt tegen komt die moeilijk uit te spreken is, gewoon terug leggen en hard weglopen en niet meer omkijken. Als je in een boerenomgeving woont, ga dan gewoon langs bij de boer. Er zijn vele boeren die verse producten verkopen.
De markt
Ga voor fruit en groente naar de markt dat scheelt centen. Kruiden kun je het beste kopen bij Turkse of Marokkaanse winkels. Linzen en bonen ook. en vele andere artikelen. Het concept zou moeten zijn ‘eten om te overleven’, concept van de supermarkt strategie is ‘leef om te eten’ . De winkelwagens worden steeds groter, prop maar vol, lekker handig 🙂 Tegenwoordig krijg je ook standaard geen bon meer mee, zodat je snel vergeet dat je te veel hebt gekocht. Speciale kaart zoals bonus is klantbinding en nog meer marketing strategie. Wegen bij de kassa is ook een meesterlijke strategie, geen gesjoemel meer en je kunt niet echt meer zien wat je voor welke prijs koopt want vaak staan producten als prijs voor 500 gram en geen kiloprijs want dan zou men echt schrikken.
Tot slot
Weet dus dat als je een supermarkt binnen stapt je van alle kanten wordt bestookt zodat je meer koopt dan je nodig hebt. Het doel van dit artikel was om jou bewuster te maken van wat er eigenlijk allemaal gebeurt bij de aankoop van voeding. Het doel is niet om alle supermarkten als slecht te bestempelen. Gezonde voeding wordt echter steeds schaarser en duurder. Toch zijn er alternatieven om gezond te leven. Let op E-nummers, conserveringsmiddelen en doe onderzoek naar de herkomst van producten. Zelfs dadels worden bewerkt (zie Keuringsdienst). Als je erachter bent gekomen dat alles draait om geld, dan kun je je ook voorstellen dat mensen alles doen om de kosten zo laag mogelijk te houden (zie bijvoorbeeld: hoe worden inktvis ringen gemaakt). Zo zijn er tal van voorbeelden.
Je bent gewaarschuwd 🙂
Wie heeft er nog meer tips?
Over E nummers gesproken …Veel van de voorverpakte voedingsmiddelen bevatten het E nummer 621 …ik zou zeggen googel het eens en zorg dat je bij de info hierover niet van je stoel valt ! Werkelijk te gek voor woorden ! ….Weet wat je eet !