HSP en depressie door overstimulatie
Voor een hoog sensitief persoon zijn prikkels een belangrijke uitdaging. Teveel prikkels zorgen al snel voor overprikkeling, terwijl bij te weinig prikkels een Hsp zich snel kan gaan vervelen.
Als we spreken over prikkels, wordt er makkelijk aan de zichtbare prikkels gedacht zoals harde geluiden, grote groep mensen, geuren, smaken, maar ook de onzichtbare prikkels zijn minstens even belangrijk. Een hoogsensitief persoon heeft bv. een groot plichtsbewustzijn, dus de details die we goed willen hebben, e-mails en telefoontjes die moeten beantwoord worden, ook de beloftes die we zelf maken etc. Maar ook de energie rondom ons, hsp’ers zijn heel empathisch waardoor ze dus snel de energie overnemen van een ander.
HSP en depressie – Zo zijn er vijf verschillende soorten overstimulatie die tot depressie kunnen leiden:
HSP en depressie #1. Chronische overstimulatie vanuit de omgeving
Spijtig genoeg is het niet altijd mogelijk om een omgeving die overstimulatie brengt, te verlaten. Zo kan een kind over gestimuleerd worden in een drukke klas, of een werknemer kan niet altijd een stressvolle werkplek zomaar verlaten. Ook een liefdevolle, gevoelige moeder laat haar kinderen niet in de steek als ze haar gaan overprikkelen.
Hsp’ers die chronisch worden overprikkeld en het gevoel hebben dat ze de controle over de situatie verliezen, hebben een hele grote kans om zich hulpeloos en depressief te gaan voelen.
HSP en depressie #2. Interne overstimulatie vanuit het lichaam
Hsp’ers voelen de signalen van hun lichaam heel erg goed aan. Intense gevoelens van honger, dorst, vermoeidheid en onvoldoende rust zijn daar een voorbeeld van.
Daardoor gaan Hsp’ers zich soms snel zorgen maken over hun gezondheid of kwetsbaarheid. Dit kan een gevoel van nood aan ondersteuning met zich meebrengen, angsten, en een gevoel van kwetsbaarheid. Hierdoor kunnen er depressieve gevoelens ontstaan.
HSP en depressie #3. Een rijke en stimulerende innerlijke leefwereld
Onze eigen reflecties, dromen en fantasieën. De eigen gedachten kunnen ook voor de nodige angsten zorgen. Waardoor men zich weer fragiel kan voelen, met risico op depressie.
HSP en depressie #4. Interpersoonlijke overstimulatie
bepaalde mensen rondom ons kunnen ook overstimulerend werken. Mensen tonen elkaar de hele dag door hun emoties door hun postuur, stem, handelingen en oogcontact. Het is natuurlijk voor de mens om zich in te leven in de ander of mee te leven met de ander. Hsp’ers hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel, ook voor het geluk van anderen, waardoor ze alles wat de andere persoon voelt, opnemen als een spons. Daarom als een Hsp’er op dagelijkse basis met een persoon met een negatieve ingesteldheid of depressief persoon in contact komt, zijn ze erg vatbaar om zelf depressief te worden.
HSP en depressie #5. Depressiviteit door chemicaliën
Omdat Hsp’ers hun lichaam erg goed aanvoelen, merken ze de kleinste veranderingen bv. door medicatie of chemische toevoegingen aan het eten, erg snel op. Neveneffecten waar de meeste mensen bijna geen last van hebben, kunnen bij Hsp’ers meer uitgesproken zijn. Sommige medicaties kunnen depressie tot gevolg hebben. Bv: medicatie voor hoge bloeddruk, cholesterol, orale contraceptiva, medicatie om angst te onderdrukken, etc.
Door deze vijf factoren kan een Hsp’er makkelijk in een vicieuze cirkel terechtkomen.
Wat kan men hier nu aan doen?
In je kracht staan. Verschillende studies hebben duidelijk gemaakt dat hooggevoeligheid in twee richtingen werkt.
Hoogsensitieve personen houden van positieve stimulatie. Ze hebben veel voordeel bij de aandacht, liefde en ondersteuning van de mensen rondom hen.
Ze hebben soms ook veel baat bij psychotherapie, waar ze ondersteuning krijgen om minder hard voor zichzelf te zijn, en zo ook de controle weer te kunnen krijgen over hun eigen leven.
Het is belangrijk om je hoogsensiviteit te zien als een kwaliteit. Hsp brengt al deze mooie dingen met zich mee: intuïtie, empathie, groot waarnemingsvermogen, bewustzijn, etc. Dit zijn allemaal kwaliteiten van belang voor de menselijke samenleving.
Depressie kan ons van deze kwaliteiten beroven, daarom is het belangrijk hier alert op te zijn en op tijd in te grijpen. Vraag op tijd hulp en ondersteuning.