Negatieve situaties maken we allemaal mee, ze komen in de beste relaties voor zowel liefdes relaties als vriendschappelijke relaties. Denk daarbij aan een ruzie, een meningsverschil, een conflict of een misverstand.
Doordat ieder mens verschillend is kunnen dit soort problemen ontstaan.
Als er iets heftigs gebeurt zit je vol met emoties als angst, boosheid, verdriet of schaamte. En op het moment dat zoiets gebeurt, lijkt een goede communicatie vaak ver weg, omdat jij of de ander hier niet over wil praten of zoals het vaak gaat dat één of beide partijen reageren vanuit ego of schaamte en daardoor niet open staan voor communicatie.
Welke redenen kunnen er zijn dat het niet mogelijk is om iets te bespreken/ uit te praten
- Angst.
Bang zijn om je verantwoordelijk te nemen en toe te moeten geven dat je fout zat of bang zijn dat de situatie zo verloopt dat je het niet in controle houdt of bang om de stap te zetten voor de angst van de reactie van de ander. - Schaamte.
Schaamte voor dat geen dat er gebeurd is of je gedaan hebt. - Ego.
Te koppig zijn om je fout toe te geven of te veel in je emotie te blijven en niet open te staan voor het stukje van de ander en niet iets vanuit de ander zijn/ haar perspectief willen/ kunnen zien. - Emoties.
Als de emoties hoog opgelopen zijn kan het zijn dat de deur is dicht gegooid of het kan zijn dat de deceptie nog te heftig is omdat het gevoel van gekwetst zijn nog sterk aanwezig is of omdat het onrecht wat is aangedaan nog voelbaar aanwezig is.
Wat doe je voor jezelf.
- Erken wat er is gebeurd. Kijk naar de situatie en zet de gebeurtenis op een rijtje.
- Praat erover met iemand die je vertrouwt en waar je je verhaal kan doen.
- Ga je emoties na. Dit is een hele belangrijke!Als je je gevoelens toe laat en deze gevoelens mogen er zijn dan sta je jezelf toe om te voelen. Probeer hierbij niet alleen je boosheid te voelen maar kijk goed naar binnen, welke emoties zitten er nog meer. Vaak zit er onder de boosheid, verdriet, schaamte, onmacht of angst. Door je emoties te door voelen en ze toe te laten, raak je een groot deel van de lading kwijt en kun je er later rustiger en zonder te heftige gevoelen op terug kijken, wat je weer kan helpen om de situatie minder beladen te zien/ervaren.
- Laat zien of vertel de ander wat de situatie met jou heeft gedaan en wat dit bij jou heeft losgemaakt.
Een ander kan jou alleen leren begrijpen als je laat weten wat je voelt en vertelt hoe het voor jou is. Als je niks zegt weten ze het niet. - En ook als je hierbij emoties ervaart, is dat helemaal niet erg! Zolang je het bij jezelf houdt en je geen verwijten maakt en vertelt vanuit je “ik” persoon.
- Wacht met samen komen tot bij beide partijen de emoties gedaald zijn voor je samen rond de tafel gaat zitten.
- Leef je in, in de ander.
Hoe moeilijk het soms ook lijkt probeer je in te leven in de ander. Waarom reageert hij/ zij zo, waarom heeft diegene dit gedaan, wat zit erachter?
Als je samen komt stel de vraag waarom, dan geef je de ander de ruimte om te vertellen wat er achter zit en wat heeft bijgedragen aan het conflict en onthoudt, mensen worden hoe ze zijn door situaties die ze mee maken, hebben gemaakt of waar ze in leven. Je kan niet achter de voordeur kijken en er zullen altijd dingen zijn die je niet weet.
Ook al is het moeilijk, probeer altijd begrip te hebben voor de ander! Iedereen is anders en iedereen mag er zijn! En als je begrip kan opbrengen voor de situatie van de ander dan heel je al een deel van je eigen pijnlijke emoties.
En als laatste bied je excuses aan voor het leed de ander ervaart. Vaak is dat het belangrijkste wat iemand nodig heeft om iets los te kunnen laten en scheelt het een hoop extra negatieve emoties. Erken het leed dat de andere ervaart!
Dit zijn dagelijkse aspecten die we meemaken in al onze relaties hier op aarde. Hoe beter je kunt omgaan met deze negatieve emoties, gevoelens en situaties. Des te sterker je wordt!
Vergeef jezelf en de ander. Weet dat mensen fouten maken en geef ze de ruimte om ervan te leren.