[tie_full_img]
[/tie_full_img]
Het verband tussen burn-out en bijnieruitputting
We weten ondertussen dat burn-out ontstaat door een langdurige blootstelling aan stress. In de behandeling van burn-out wordt er vaak alleen aandacht besteed aan de psychische overbelasting, maar er wordt niet altijd stilgestaan bij het feit dat een burn-out ook voortkomt uit een fysieke overbelasting, namelijk een bijnieruitputting.
De bijnieruitputting ligt mee aan de basis van de burn-out en door deze mede te behandelen met de psychische symptomen, is het mogelijk om sneller te herstellen, maar is ook de kans veel kleiner om te hervallen.
Hier moet ik wel bij vermelden dat bijnieruitputting niet door alle artsen wordt erkent als zijne een regulier medisch probleem en kan niet altijd aangetoond worden in een bloedanalyse, omdat in het bloed de nodige waardes vaak normaal zijn, maar het gaat hier om een tekort in onze weefsels. Hier gaan we straks verder op in. Wil je hier graag meer antwoorden over of wil je jezelf laten testen en behandelen, kan dit in de alternatieve geneeskunde bij bv. een moleculaire therapeut.
Wat is nu bijnieruitputting? De bijnieren zijn klieren die zich net boven de nieren bevinden. In situaties van stress gaan de bijnieren de hormonen adrenaline en cortisol produceren, maar bij een chronische stressbelasting, moeten de bijnieren zoveel hormonen gaan produceren dat ze uiteindelijk uitgeput raken en spreken we van uitgeputte bijnieren. Hierdoor ontstaat er een tekort aan adrenaline en cortisol, waardoor er veel makkelijker ontstekingen kunnen optreden. Cortisol heeft normaal gezien een ontstekingswerende werking en ook de bloedsuikerspiegel wordt moeilijk onder controle gehouden, omdat er te weinig cortisol wordt aangemaakt. Het immuunsysteem gaat hierdoor ook erg achteruit.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Volgende/ Vorige
Het verband tussen burn-out en bijnieruitputting – Wat zijn de symptomen van een bijnieruitputting?
Wanneer we kijken naar het verband tussen burn-out en bijnieruitputting kunnen we kijken naar de symptomen van een bijnieruitputting.
- vermoeidheid
- ‘s morgens moeilijk uit bed kunnen en problemen om in slaap te vallen ‘s avonds
- meer ontsteking en en ontstaan van allergieën
- slecht herstel na ziekte
- verlaagd libido
- frequent urineren
- hoofdpijn
- duizeligheid
- droge huid
- pijn onderrug
- depressie
- lage bloedsuiker
- zin in zout
- drang naar zoet
- vooruit willen, maar niet kunnen
- lage bloeddruk
- zelfs auto-immuunziektes
Je kan een bijnieruitputting laten testen via bioresonantie en ook via het bepalen van het cortisolprofiel in speekseltesten. Zoals ik eerder zei, doe dit bij een arts die weet wat een bijnieruitputting is en de juiste behandeling kan geven.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Volgende/ Vorige
Het verband tussen burn-out en bijnieruitputting – Orthomoleculaire therapie
Via orthomoleculaire therapie kan de hormoonhuishouding weer in balans gebracht worden en ook het eten van de juiste voeding. Want net door die onbalans in de hormoonhuishouding gaan we verkeerd eten: chocolade, frisdrank, chips, alcohol, etc.
We hebben geen energie om te koken en gaan maaltijden eten die snel klaar zijn, waardoor we nog minder voedingstoffen binnen krijgen en onzelf nog meer uitgeput gaan voelen. Een orthomoleculair therapeut kan je ook helpen met een voedingsplan.
Dit was het aanpakken van de symptomen, maar wat nog belangrijker is, is natuurlijk het aanpakken van de oorzaak. Het is natuurlijk ook belangrijk om voor jezelf te gaan kijken, waar jouw stress vandaan komt. Schrijf alles een keertje op. Is het de combinatie werk-prive, werk je teveel uren, gaat het om de manier van samenwerken, sta je thuis alleen in voor de huishoudelijke taken en de kinderen, heb je nog tijd voor jezelf? Problemen in je relatie, maar ook weer je eetpatroon: suikers, E-nummers, bestrijdingsmiddelen, te weinig groenten, en ook je drinkpatroon niet vergeten: frisdrank , fruitsappen en ook alcohol. etc…
Zo kan je maar doorgaan, maar het is belangrijk om dan na te gaan, waar je kan minderen of kan gaan delegeren. Want die burn-out is je lichaam die aan de noodrem heeft getrokken. Als je nu je leven niet gaat omgooien, ga je alleen maar achteruit en kan je ernstig ziek worden. Jouw lichaam heeft gezegd hier stopt het. Wil je niet hervallen, dan moet je echt de dingen anders gaan doen en dat is niet altijd vanzelfsprekend, maar laat je helpen. Je arts, orthomoleculaire therapeut, psychotherapeut, beroepsgeneeskundige dienst, ze kunnen je allemaal helpen. Financieel kan dit best lastig zijn, daarom dat door de hulp van supplementen en voeding en het erkennen van bijnieruitputting, je herstelproces veel versneld kan worden, maar probeer natuurlijk ook niet te snel te gaan, naar je lichaam luisteren is echt de boodschap.
Tijdens je herstelperiode neem de tijd voor jezelf. Zet je wekker zodat je wel telkens op een regelmatig tijdstip opstaat, en eet op vaste uren. Neem elke dag de tijd om een half uurtje te gaan wandelen. Al start je met 10 minuten, omdat je in het begin inderdaad niet veel energie hebt en bouw het stilaan op. In al deze dingen heb je in het begin geen zin, maar doe het, na een tijdje wordt het echt makkelijker. Verplicht je ook niet om steeds dingen te moeten doen, leer om bepaalde dingen te laten liggen en neem in de namiddag dan ook even tijd voor een dutje 15-30 minuten is voldoende. Slaap ook niet te lang, want dan krijg je ‘s avonds weer problemen om te kunnen slapen. Ontspanning is zeer belangrijk, yoga, meditatie, als het maar iets is dat tijd voor jou alleen betekent en om je hoofd leeg te maken. Al begin je eerst wat te lezen, of naar muziek te luisteren. Die tijd moet je echt maken voor jezelf, al zijn het maar 30 minuten. Op de duur kom je stilaan in een nieuw ritme en levensstijl terecht en kan je stilaan weer bouwen aan een nieuwe toekomst en een nieuw leven.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Dit zul je ook leuk vinden: