Het gebruik en de werking van voedingssupplementen zou altijd een discussie blijven. Wetenschappers kunnen weinig bewijzen leveren, maar gebruikers ervaren de grote gezondheidsvoordelen van hun dagelijkse aanvulling. Over het algemeen kunnen we de meeste vitamine en mineralen uit ons eten halen, echter zit er tegenwoordig steeds minder mineralen in de aarde waarin ons voedsel groet. Het mineraal wat in ons lichaam op de vierde plek staat als belangrijkste mineraal is magnesium.
Net als bijvoorbeeld ijzer, zink, chroom en calcium valt magnesium onder de minerale zouten. Ons lichaam kan dit mineraal niet zelf aanmaken en dus moeten we deze halen uit ons voedsel. Magnesium is essentieel voor het functioneren van honderden verschillende enzymen in ons lichaam. Het gaat daarbij vooral om enzymen die energie produceren, transporteren, opslaan en gebruiken. Magnesium zorgt er dus onder andere voor dat (voedings)stoffen in je lichaam kunnen worden omgezet in energie. Daarbij is magnesium belangrijk bij het goed functioneren en laten ontspannen van je zenuwen en spieren. Het zorgt voor de overdracht van de elektrische signalen (zenuwprikkels) die door de kilometerslange zenuwen in ons lichaam moeten reizen. Magnesium helpt ook mee bij de aanmaak van hormonen en kan daardoor bijdragen aan een betere hormoonbalans.
Steeds meer mensen hebben een tekort aan magnesium
Magnesium zou moeten zitten in de planten die wij als voedsel nuttigen. Echter is de plant weer afhankelijk van de mineralen die in de aarde zit waarin deze plant groeit. Zit er onvoldoende magnesium in de grond dan komt het ook niet in ons lichaam terecht. Ook door de de bewerking van voedsel in een fabriek, zoals het toevoegen van aspartaam (E951) of MSG ((mono)natriumglutamaat of E621), wordt de magnesium ontrokken uit ons voedsel. Ook het verhitten van voedsel zorgt ervoor dat magnesium verdwijnt. Zorgelijk is ook dat gangbare geneesmiddelen zoals maagzuurremmers, plasmiddelen, de pil, antibiotica en insuline er ook voor zorgen dat het lichaam de magnesium kan vernietigen.
Magnesium heeft een groot aan gezondheidsvoordelen die wetenschappelijk bewezen zijn. Hieronder hebben wij 8 van de grootste voordelen op een rijtje gezet. Een tekort aan magnesium kan dus zorgen voor afwijkingen in één of meerdere van de onderstaande gezondheidsvoordelen.
- Magnesium zorgt samen met calcium en vitamine D voor de opbouw van gezonde botten.
- Magnesium kan helpen om het “slaaphormoon” melatonine te reguleren waardoor het kan bijdragen aan een gezonde slaap
- Magnesium kan helpen om obstipatie tegen te gaan door mee te werken aan een normale darmspierfunctie. Hierdoor kunnen mogelijk ook allerlei krampen in het maag- en darmstelsel verholpen worden.
- Magnesium kan helpen bij het tegengaan van verstoringen in het perifere zenuwstelsel waardoor migraine kan worden voorkomen maar ook plotselinge prikkelbaarheid.
- Magnesium helpt de stresshormonen van de bijnieren te reguleren en kan op deze manier angst– en paniekaanvallen verminderen.
- Magnesium kan vermoeidheid en lusteloosheid helpen voorkomen, zeker ten tijde van stress of extra inspanning.
- Magnesium kan zorgen voor verwijding van bloedvaten, waardoor de bloeddruk op een gezond peil blijft en niet te hoog wordt. Hierdoor kan magnesium meehelpen om hart- en vaatziektes te voorkomen.
- Magnesium kan spierkrampen, spierpijnen en gespannen spieren helpen te voorkomen. Veel vrouwen klagen over been- en voetkrampen, onrustige benen of plotseling opkomende spierpijnen.
Bij een langdurig magnesiumtekort zien we ook klachten als hartkloppingen, PMS, fibromyalgie, diabetes 2, astma, spijsverteringsproblemen, chronische vermoeidheid, allergieën, geheugenstoornissen, concentratieproblemen en depressiviteit. Het gaat dus niet alleen om fysieke klachten maar ook om mentale klachten.
Magnesium als aanvulling
Als je een medische aandoening hebt, laat het dan controleren bij de huisarts voordat je een supplement neemt. Hoewel magnesiumsupplementen over het algemeen goed getolereerd worden, kunnen ze wellicht niet veilig zijn voor mensen die bepaalde hartmedicatie, antibiotica of urine afdrijvende middelen nemen.
Magnesiumsupplementen die goed worden opgenomen zijn:
- Magnesium citraat
- Magnesium glycinaat
- Magnesium orotaat
- Magnesium carbonaat
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 300-400 mg, in te nemen bij de maaltijd. Bij sommige mensen kan dit echter voor dunne ontlasting zorgen. Dan kun je twee keer per dag 150-200 mg innemen, of kiezen voor de glycinaat variant, die minder snel klachten veroorzaakt. Magnesiumolie is ook een optie, dan kun je de magnesium via de huid (transdermaal) opnemen.
Voldoende magnesium is essentieel voor een goede gezondheid. Eet voldoende magnesiumrijke voeding, of neem supplementen als je niet genoeg binnenkrijgt met alleen voeding. Het lichaam kan niet optimaal functioneren bij een tekort aan dit belangrijke mineraal.