Wanneer we naar bed gaan pakken we vaak nog even onze smartphone, even de laatste social media en nieuwsberichten checken, onze geliefde een goedenacht wensen of de laatste (werk) afspraken voor morgen door appen. Al deze dingen, vlak voor het slapen, bederft een groot aantal dingen in onze hersenen die ons moeten helpen aan een goede nachtrust.
Het heldere blauwe licht van je smartphone is hetzelfde licht als de zon aanmaakt, hierdoor truct het je hersenen die hierdoor denkt dat het nog dag is. Zelfs wanneer je erg moe bent en je ogen vallen bijna dicht, een kijkje op je telefoon laat je weer denken dat het dag is. De hersenen stopt met het aanmaken van melatonine, het hormoon wat je juist moet helpen om in slaap te komen.
Een slechte nachtrust heeft daarop weer gevolg voor je dagelijks leven. De effecten daarvan zijn niet gering. Op de korte termijn zijn de consequenties duidelijk: je gaat onderpresteren, je stemming is beneden peil, je bent slaperig, kunt je niet concentreren. En op de lange termijn kunnen slaapproblemen nog ingrijpendere gevolgen hebben. Dat kan variëren van een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en obesitas tot een verhoogd risico op alzheimer en depressies. En slechte slapers leven korter.
Een tip? Gooi die smartphone de slaapkamer uit. Na negen uur ’s avonds zouden mensen niet meer op een scherm moeten kijken. We hebben een biologische klok, net als planten en dieren. Het blauwe licht ontregelt die klok. Reserveer de slaapkamer nou gewoon voor slaap. Weg met die telefoon of televisie bij je bed.
Zie onderstaande infographic wat blauw telefoonlicht allemaal met je kan doen!