[tie_full_img]
[/tie_full_img]
Basis informatie meditatie
Ik heb deze basis informatie over meditatie geschreven van hoe ik het persoonlijk heb ervaren en van wat ik van andere heb meegekregen. Dit is een aanvulling op het aankomende wekelijkse meditatie programma. belangrijk is om altijd je eigen gevoel te volgen en te doen wat voor jou goed voelt!
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Basis informatie meditatie. De houding:
Welke houding je kiest tijdens het mediteren ligt zowel aan je eigen voorkeur als waar de meditatie voor bedoeld is. Ik heb hier op de site een wandel meditatie staan, en ja daarvoor moet je dus staan, en wandelen. Ga jij een geleide mediatie doen waarin niet wordt gezegd wat je houding moet zijn of vind je een andere houding (indien toepasbaar) voor jou geschikter, dan kies je wat voor jou goed voelt. Om eerlijk te zijn, ik ga het meest liggen. Op de één of andere manier kan ik dan veel beter ontspannen en uiteindelijk veel dieper gaan. Doe dus vooral wat voor jou goed voelt.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Basis informatie meditatie. Wanneer mediteer je?
Dit ligt aan je persoonlijke voorkeuren en het doel van je meditatie. Ga je een meditatie doen met als doel in slaap vallen, dan doe je die dus niet als je nog weg moet. Dus hier ook, het ligt aan je doel en aan de eventuele reden/ het doel van de meditatie.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Basis informatie meditatie. Hoe lang ga je mediteren?
Dit is ook weer afhankelijk van wat jij wil, hoelang jij het volhoudt en het eventuele doel van de meditatie. Overigens zeg ik “het eventuele doel” omdat als jij misschien nu wel begint met mediteren je een doel hebt, en als je het langer doet het iets wordt wat routine is, net zoals dat je slaapt, eet, drinkt en na de wc gaat… (tenminste zo is het voor mij).
Maar wanneer je begint met mediteren, leg de lat niet te hoog. Begin bijvoorbeeld met 10 minuten en breidt dat zo uit, lukt het niet, dan lukt het niet.. Dan ga je gewoon even later of een andere dag weer lekker verder. Raak vooral niet gefrustreerd met wat er gebeurt als het niet gaat zoals jij in gedachten hebt. Ik denk altijd, alles wat gebeurt is goed..
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Basis informatie meditatie. Gedachten tijdens meditatie:
Iedereen heeft gedachten en ze komen spontaan op.. Wanneer je mediteert en er komen gedachten, raak niet gefrustreerd en ga je niet in volle galop verzetten want meditatie is een vorm van ontspannen en wanneer jij actief in de aanval gaat tegen die gedachten die komen, dan kun je je niet ontspannen, geef je dus over aan wat er komt. Laat ze gewoon komen en laat ze weer gaan. Ik moet zeggen, ik krijg af en toe gedachten binnen waarvan ik denk “Daar was ik nooit op gekomen zonder te mediteren”.. Dus raak niet gefrustreerd, ontspan en probeer steeds meer naar binnen te gaan. Is het nu zo dat de gedachten je overspoelen omdat je aan het nadenken bent over bijvoorbeeld wat je nog moet doen, of wat je hebt gedaan. Probeer je dan te focussen op je meditatie om je gedachten weer rustig te krijgen.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Basis informatie meditatie. Hoe vaak mediteren?
Hoeveel en hoe vaak je wil mediteren ligt een beetje aan jezelf. Ik ben echt een voorstander om dagelijks te mediteren, al is het maar zo’n 15 tot 30 minuten per dag. Heb je een dag geen tijd, geen probleem. Het is niet iets wat perse moet, er moet namelijk geen druk achter zitten. Maar je zult zien, hoe vaker je mediteert, des te fijner je het vindt. Even een momentje voor jezelf, weg van alles en iedereen om je heen. Vind je mediteren fijn en merk je dat je er iets aan hebt dan heb ik het gevoel dat je vanzelf meer tijd gaat vinden om te mediteren.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Basis informatie meditatie. In slaap vallen tijdens meditatie:
Zoals eerder genoemd kun je je hopelijk overgeven aan wat komt en wanneer je dit doet dan kun je dus ook in slaap vallen en daar is niets mis mee! Wanneer jij je gaat verzetten tegen het inslaap vallen kun je nooit in de totale staat van ontspanning komen die we willen bereiken, laat het dus komen hoe het komt en val je in slaap, dan val je in slaap. Daarnaast wil ik nog even zeggen, als je telkens in slaap valt, dan zou je kunnen proberen een andere houding aan te nemen tijdens het mediteren, dit zou goed het verschil kunnen maken. Daarnaast zou je de tijd dat je mediteert kunnen veranderen om eens te kijken of je dan niet in slaap valt. In slaap vallen zou weleens een teken kunnen zijn dat je niet genoeg slaapt wanneer je dit zou moeten, probeer goed voor jezelf te zorgen en neem dan ook voldoende rust.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Basis informatie meditatie. Onze staat van zijn kan veranderen tijdens meditatie:
Onze gedachten, emoties en staat van zijn kunnen veranderen tijdens meditatie. Zo kun je onder andere helemaal geen gedachten hebben, in een staat komen die op de staat van “tussen waken en slapen” lijkt, je kunt dingen ontvangen die van buitenaf komen, je kunt in gesprek gaan met je innerlijk wezen (de echte jij).
Maar je kunt ook emoties die je helemaal niet had verwacht ervaren, emoties uit je verleden die opkomen omdat je deze misschien nog niet verwerkt hebt.
Wat belangrijk is om je gevoel te volgen en wanneer iets voor jou niet goed voelt, het niet te doen! Tijdens meditatie, maar eigenlijk gedurende je gehele leven!
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
Dit zul je ook leuk vinden: